נער הפלא ניב בורסוק התיישב בצפון תל אביב, הקיף את עצמו בבחורות יפות ועבריינים כבדים, לווה מאות אלפי שקלים מציון ברוך, גלגל עשרות אלפים עם רון קופמן והסתבך עם הגובים הקשוחים של הצ’יינג’ים הגדולים * כאשר המשטרה הודיעה לו שיש חשש לחייו הוא נמלט למנילה בירת הפיליפינים והקים אימפריה סלבריטאית חדשה, עד שנתקל בבן של נשיא המדינה וגורש לישראל * מצורף תקציר כתב האישום
ניב בורסוק בדרך להארכת מעצר ראשונה. צילום: גדעון מרקוביץ |
בשנת 2009, כמה חודשים לפני שניב בורסוק עזב את ישראל בחופזה עם הדרכון של אחיו, הוא ישב לארוחת צהריים מפנקת במסעדת זינק שברחוב קרליבך. בשולחן ישבו כמה חבר’ה אשר נחשבים לבוהמה העכשווית של תל אביב – שילוב של מצליחנים וידוענים עם אנשי השוק האפור ועברייני הגל החדש.
“בשלב מסוים הגיע למסעדה אדם מוכר מאוד שפנה לניב”, מספר אחד מיושבי השולחן, לא ילד, איש עסקים ידוע שמתגורר באחד הפרברים היוקרתיים של תל אביב, ודמותו מגלמת בתוכה כמעט את כל מרכיבי ההגדרה הבוהמיינית החדשה. “הוא אמר לו ‘ניב, אני צריך 15 אלף דחוף, יש לי כאן צ’קים’. ניב אמר לו ‘חכה, אנחנו אוכלים’, ובקושי התייחס אליו. ראיתי את האדם מחכה שם וזה היה לא נעים, אז אמרתי לניב, ‘גש אליו שנייה, תסגור איתו’. ניב אמר לי, ‘עזוב, תן לו שיחכה, גם ככה אין לו משהו חשוב לעשות עם הכסף…’.
“אני מספר את זה כדי שתדע שלמרות איך שהוא מצטייר בימים האחרונים בתקשורת, ניב לא נוכל. הוא קסם על ים כנרת, בחור איכותי בצורה מטורפת”, הוסיף האיש.
השיטה
שובו של בורסוק לישראל הפתיע את נושיו וחבריו. בסוף השבוע שעבר התקבלה במפלג ההונאה של מחוז תל אביב הודעה בהולה מאגף החקירות והמודיעין (אח”מ) במטה הארצי, על כך שבורסוק מגורש מהפיליפינים לאלתר ועומד לנחות בישראל. כאשר עזב את הארץ ב-3 למרס 2010 הוא לא היה מבוקש על ידי המשטרה, אלא דווקא על ידי נושיו – חברים מפורסמים פחות או יותר, וכמה צ’יינג’ים גדולים שהחלו להפעיל נגדו גובים קשוחים במיוחד. לבורסוק יש חברים קשוחים לא פחות, אבל כאשר הרגיש שהקרקע נשמטת תחת הפירמידה הפיננסית שבנה בלולייניות, הוא התקשה להביט בעיניים של כמה מלקוחותיו וחבריו, ובחר להסתלק.
במשטרה ידעו אז שרוב הצ’קים והכספים התגלגלו בשניים שלושה צ’יינג’ים מרכזיים, אחד מהם אפילו נסגר עקב הקריסה של בורסוק. בשלב הזה החלו לזרום למפלג ההונאה ידיעות מודיעיניות על “עוקץ הסלבריטאים”. טרם הבריחה שלו מהארץ התקבל מידע על איומים לחייו, והתראות ברוח זו נמסרו לו ישירות על ידי המשטרה.
לאחר שנודע כי בורסוק עזב את הארץ, חוקרי מפלג הונאה זימנו לסבב תשאולים כמה מהאנשים שנפגעו לכאורה. מרביתם סירבו להגיש תלונות והסתפקו בעדויות על התנהלותו הפיננסית, בינהם היו בעלים של שניים מהצ’יינג’ים הגדולים בתל אביב. עם זאת היו כמה אשר מסרו תלונות על צ’קים שחוללו או שנמסרו לו כערבון ונפרעו, לא בהכרח נושאים שעולים כדי עבירות פליליות. עם זאת, החוקרים למדו מהדיווחים כי מדובר בבנק פרטי שגילגל למעלה מ-10 מיליון שקל בקרב כמה עשרות אנשים – בינהם שני סלבריטאים, ציון ברוך ורון קופמן, אבל כל השאר הם ערב רב של בליינים ואנשי עסקים.
כמות האנשים והסכומים הגדולים העלו אצל החוקרים חשד לביצוע עבירות לכאורה של מרמה, זיוף (צ’קים) והלבנת הון. מאחר והמשטרה לא חייבת תלונות כדי לפתוח בחקירה, בהסתמך על החומר שנאסף נפתח נגד בורסוק תיק פלילי בהונאה תל אביב, ובהמשך גם הוצא נגדו צו מעצר בינלאומי.
בשבת, עם קבלת ההודעה על שובו הצפוי, חוקרי מפלג ההונאה בפיקודו של סנ”צ מאור כהן מיהרו לנער את האבק מתיק החקירה. החוקרים, יונה בצ’ינסקי ואורי רונן, יחד עם מפקד מחלק הונאה, רפ”ק רוני הינדי, שחזרו השבוע שלושה דפוסי פעולה שהיו אופייניים לבורסוק בימי הזוהר שלו.
האחד הוא “צ’קים טובה”. סוחר אחד מוסר צ’קים דחויים שלו לסוחר שני, כנגד צ’קים דחויים שמוסר לו הסוחר השני, וכל אחד מהם מקבל ממקורותיו אשראי על סמך אותה עסקה מדומה המגובה בצ’קים הדחויים. הכסף שמתקבל משמש אותם להשקעות ופירעון חובות אחרים, בזבוזים ראוותנים, הימורים וכדומה. הסוחר הנוכל מגלגל עוד ועוד “צ’קים, טובה” ושומר על רמת חייו הגבוהה, עד שבשלב מסוים מנהלי הצ’יינג’ים חוסמים את חשבון האשראי שלו ודורשים ממנו לפרוע חלק מהצ’קים הדחויים. כאשר כל המקורות נחסמים אותו סוחר קורס ונקלע למבוי סתום מול הגובים של השוק האפור. במשטרה טענו השבוע כי זו היתה הפעילות המובהקת של בורסוק מול מרבית מנושיו, הנורמטיבים לכאורה, שנזקקו למזומנים בכל מחיר למימון עסקים, הימורים, סמים יוקרתיים ובילויים ראוותניים.
דפוס התנהלות נוסף שבמשטרה מדברים עליו הוא הלוואות / השקעות. לפי החוקרים, בורסוק הציע למספר אנשים לתת לו הלוואות בריבית גבוהה מאוד (כ-20 אחוז לחודש!) לצורך השקעות לכאורה במיזמים שונים. התשואה הגבוהה שהבטיח, יחד עם המראה המצודד והמילייה הסלבריטאי, הפילו בפח אנשים שמגלגלים סכומים גבוהים במזומן, בעיקר כסף שחור. הכסף שימש את בורסוק להחזרי חובות וסתימת חורים, אבל גם למימון אורח חייו הראוותני ברמה של אנשי עסקים, סוחרי סמים וגובי חובות שמגלגלים מיליונים.
דפוס ההתנהלות השלישי שהחוקרים מדברים עליו הוא קניית מוצרים בצ’קים דחויים, ומכירת המוצרים במחיר זול מיוחד. “זו שיטה דומה לשיטת הצ’קים טובה, רק שבמוצרים”, אומר חוקר הונאה ותיק.
בן כהן מצהיר על הזדהות עם בורסוק. צילום: גדעון מרקוביץ |
המותג
בורסוק גדול הגוף מתואר כאיש כריזמטי אשר מרכז סביבו בחורות יפות ובליינים, חי בראוותנות של חוג הסילון עם נופשים במקומות כי אקזוטים בעולם, מכוניות יוקרה ונהגים. אנשים, לא רק צפונבונים, ראו בו סלב מצליח ובטחו בו.
“ניב הוא בחור פיקח, גאון של מספרים וחבר הכי טוב שקיים”, אומר עליו איש העסקים. “בתקופה הטובה אנשים היו מתגאים שניב חייב להם, זה היה סוג של מעמד כזה שניב חייב לך כסף. אנשים היו מתרברבים, ‘אני עם ניב חצי מיליון’. היו משתמשים בהשקעות אצלו כמנוף למיתוג שלהם. נכון, הוא הבטיח ריביות גבוהות והסתבך, אבל תברר איזה ריביות גבוהות לקחו ממנו אנשים שחלקם רודפים אותו. בסופו של דבר לא היתה לו ברירה אלא לברוח. המשטרה קראה לו פעמיים והזהירה אותו שיש איום על חייו, אבל המשטרה לא הציעה לו שמירה והגנה והוא פשוט ברח”.
לפי המידע המודיעיני שהצטבר במשטרת תל אביב מאז היעלמותו, “בורסוק חי כמו מלך במנילה וקיבל מהארץ גיבוי מלא של גובה הכספים הבכיר, בן כהן, חבר קרוב שנהג לבקר אותו שם באופן קבוע”. כהן לא היה היחיד שביקר אותו במנילה, אבל הוא היחיד שלא מסתיר את זה, והשבוע התייצב במסדרונות בית המשפט כדי להעניק לו חיבוק פומבי.
הכריזמה ומוחו הפיננסי יצרו סביבו הילה גם בבירת הפיליפינים. לדברי אנשים שביקרו אותו שם, הוא הקים עסקים מצליחים לשיווק מכוניות וטלפונים סלולרים, התחבר לגורמים מסויימים במשטרה ובזרועות השלטון וחזר להיות אותו בליין אהוב, מוקף בחורות וחברים, מכוניות מפוארות ונהגים צמודים, בדיוק כמו בתל אביב.
הסצינה הפיליפינית איננה ברורה מספיק לאנשי המודיעין של המשטרה, אשר מנסים לאסוף מידע נוסף על התנהלותו הפיננסית שם, ורצוי שיהיה מידע רשמי. כך למשל, השבוע הם יצאו מגדרם כדי להנעים את השהות של השוטרים המיוחדים מהפיליפינים שליוו את בורסוק בטיסה לישראל. בכירים במפלג ההונאה עשו להם יום כיף, לקחו אותם לאטרקציות תיירותיות בנמל תל אביב וסיימו בארוחה משותפת במסעדה על חוף הים. במשטרת תל אביב אומרים שמדובר בליווי שגרתי לשוטרים זרים במשימות רשמיות, ובכל מקרה שיתוף פעולה בין שתי המשטרות יכול להיעשות רק באישור חטיבת המודיעין במטה הארצי, בפיקודו של תנ”צ גיא ניר.
“בורסוק גורש מהפיליפינים מסיבה מקרית ביותר”, אומר גורם מודיעיני במשטרה. “הוא הסתבך עם ראש עיריית מנילה בגלל שהנהג שלו החנה את הרכב בחנייה של ראש העירייה. כאשר ראש העירייה פנה למשטרה הוא הבין פתאום שניב מחובר שם לכל השוטרים הבכירים. ראש העיר סיפר על כך לאביו, שהוא סגן נשיא המדינה, וזה גילה שניב דרוש לחקירה בישראל. כאשר ניב נעצר הוא הציע סכום עתק כדי להשתחרר, אבל זה כבר לא עזר לו מול הנשיא וסגנו”.
התיאורים של איש המודיעין מצטלבים עם אלה של איש העסקים, שגם הוא ביקר את ניב במנילה. “הייתי אצלו פעמיים, הוא היה מלך בפיליפינים. בגלל שטות של הנהג שלו, ויכוח על מקום חניה ביציאה ממועדון, הוא בא לעזור לנהג והסתבך עם ראש עיריית מנילה, שהוא הבן של נשיא המדינה. הוא יכל להתעלם מהנהג, אבל כבר אמרתי לך איזה בן אדם טוב הוא”.
החקירה
בדיון בבית משפט השלום בתל אביב ציינו נציגי המשטרה כי עד כה הצטברו 16 מקרים שיש לחקור. הסניגור, עו”ד רונן רוזנבלום, ציין כי לא מדובר בתלונות של ממש, וגם במקרים שהוגשו תלונות מדובר במתלוננים אינטרסנטים שגרפו רווחים גדולים במהלך שלוש השנים בהן עבדו איתו בשיטת ה”צ’קים, טובה”. הסלב היחיד שהוזכר בדיון היה ציון ברוך, ובעניינו הבהיר עו”ד רוזנבלום כי הוא נתן לו הלוואה של מאות אלפי שקלים בכפוף לשיעבוד דירת אמו של בורסוק.
השופטת לימור מרגולין-יחידי האריכה את מעצרו עד היום (שישי, 16.8) בנימוק ש”יש לבחון אם מדובר בתלונות המעוררות חשד ממשי לביצוע עבירות (פליליות) או שמא מדובר בפעולות שבעיקרן הן במישור האזרחי”.
החקירה של בורסוק נערכת ברוח טובה ונראה שגם החוקרים נשבו בקסמיו, “הגם שכל אחד יודע את עבודתו”, ציין גורם המעורב בחקירה. בורסוק משתף פעולה וטענתו המרכזית היא שגלגול הצ’קים הוא סוג של גלגול הלוואות, שהוא עצמו מסובך בהן אבל ברמה האזרחית. במהלך השבוע מסר פרקליטו לחוקרים מסמכים שמצביעים על הסדרי חובות עם חלק מנושיו, ובראשם ציון ברוך אשר שמו שיווה לפרשה את המימדים חסרי הפרופורציה שלה. לברוך ובורסוק יש חברים משותפים שאינם נמנים על ל”ו צדיקים, אבל מאז שבורסוק הסתדר במנילה הם אלה אשר הסדירו את העניין עם ברוך, שמזה זמן מקבל החזרים חודשיים באמצעות העברות בנקאיות.
בהקשר זה אומרים במשטרה כי הם מודעים היטב לחברים מהשוק האפור שמקיפים את בורסוק, וגם הם הבחינו ב”חיבוק הדוב שהוא מקבל מגורמים בעולם התחתון מאז מעצרו”. עם זאת, מאחר והוא אינו מצוי בכינוס נכסים, הוא רשאי להחליט למי הוא מחזיר, כמה ומתי. במשטרה מציינים שלא התקבלו ביטולי תלונות ואף אחד לא התייצב במשרדיהם כדי לומר שיושרו ההדורים, גם לא ציון ברוך. עוד מבהירים, כי המשטרה לא סוגרת תיקים כי מישהו ביטל תלונה. במקרה הזה החוקרים והפרקליט המלווה מזהים עבירות פליליות לכאורה של הלבנת הון עם עבירות מקור של מרמה וזיוף. היום תבקש המשטרה להאריך את מעצרו בשנית, ובכוונת הפרקליטות להגיש כתב אישום נגדו בימים הקרובים. כדי לבסס את כתב האישום הצפוי צורפו חוקרים של יחידת יהלום מרשות המסים אשר מסייעים במישור השומתי – דרישה לתשלום מס בהיקפים של מיליונים על הרווחים שגרף מגלגול הצ’קים בכל השיטות, אותם כספים שהוא “שרף” על החיים הטובים.
במהלך הדיון על הארכת מעצרו ביום שישי (16.8) נחשפו שמות של כמה מהאנשים אשר מסרו במהלך השבוע עדויות בעניינו של בורסוק. מרביתם התייצבו בפני צוות החקירה ומסרו כי הם אינם מתלוננים נגד בורסוק, וגם לא מרגישים כמי שנעקצו על ידו, הגם שהוא חייב להם כסף. מנגד, חוקרי המשטרה טענו כי בימים האחרונים דווקא התקבלו עדויות נספות של אנשים אשר טוענים כי נפגעו על ידי בורסוק. השופטת מרגולין-יחידי האריכה את מעצרו בחמישה ימים עד 21 אוגוסט.
פרשת הפונטיאק. ציון ברוך |
כתב האישום
פרקליטות מחוז תל-אביב הגישה (25.8) לבית משפט המחוזי כתב אישום נגד בורסוק בגין עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הוצאת שיק ללא כיסוי, זיוף, התחזות כאדם אחר ועוד. על פי כתב האישום שהוגש על ידי עו”ד ראאד ענוז, בורסוק רימה חברות, רובן למתן הלוואות חוץ בנקאיות, בסכום כולל של כ-11 מיליון שקל.
כתב האישום נטען, כי הנאשם פעל בביצוע מעשי המרמה באופן שיטתי, מתוכנן, תוך שהוא מנצל את האמון שנתנו בו חבריו ומכריו, כדי ליצור לעצמו רווח כספי נכבד. כמו כן הוא מואשם כי נמלט לחו”ל עם דרכון אשר זייף, בכוונה להתחמק מתשלום החובות למתלוננים.
תחילה, מעט רקע. בין השנים 2005-2010 בורסוק היה חייב כספים רבים ומוגבל, ללא יכולת לקבל אשראי מהמערכת הבנקאית. הוא החליט לכאורה לקבל אשראי במרמה באמצעות צ’קים של אחרים, תוך הצגת מצג כוזב לפיו הוא אדם אמיד ובעל אמצעים. הוא העסיק נהג צמוד כי היה פסול מלנהוג, ובחודש נובמבר 2009 אף קיבל מהנהג פנקסי צ’קים חתומים שהיו אמורים לשמש כביטחון בלבד. כתב האישום מתאר כיצד בורסוק יצר קשר עם מ”מ והשתמש בחשבון הבנק שלו בתמורה לתשלום, כיצד הציע לד”ל 10,000 שקל תמורת אפשרות לפעול בחשבון הבנק שלו, וכיצד הציג עצמו למלווים חוץ בנקאיים כאיש עסקים וביקש לנכות את הצ’קים של האחרים כאילו היו לקוחותיו. מדהימה במיוחד בכתב האישום הטענה לפיה המלווים האמינו ל”איש העסקים האמיד” והלוו לו סכום כולל של כ-10 מיליון שקל.
בורסוק נמלט מהארץ באמצעות הדרכון המזויף ב-6 במרץ 2013. סמוך לאחר מכן הצ’קים של “לקוחותיו” חזרו בהיעדר כיסוי מספיק ובורסוק הותיר את המלווים עם חוב כולל של כ-11 מיליון שקל.
עכשיו לאישומים. לפי כתב האישום, בורסוק היה מיועדד עם א”ת ובסביבות מרץ 2010 הוא עודד אותו להקים עסק להלוואות חוץ בנקאיות וניכיון צ’קים בתמורה לתשואה גבוןהה בהרבה מזו המשולמת בבנקים. א”ת נתן אמון בבורסוק והקים את חברת “שני ש.ר. מימון והשקעות בע”מ”, הלווה כסף לאחרים באמצעות בורסוק, בסכום של כמיליון שקל, תמורת צ’קים דחויים. אלא שהצ’קים שמסר בורסוק חזרו והחוב לא”ת עמד על כמיליון שקל. א”ת ואחיו פנו לבורסוק ודרשו את תשלום החוב, מה שהוביל את בורסוק לשלם את החוב בצ’קים של מ”מ, למרות שידע שאין להם כיסוי. לפי כתב האישום, רובם של הצ’קים כלל לא הופקדו מאחר שאחיו של א”ת ידע שבורסוק רימה אותו.
באישום השני בכתב האישום נטען, כי בורסוק היה מיודד עם השחקן ציון ברוך, שהלווה לו בשלוש הזדמנויות במהלך שנת 2006 סכום של כ-520 אלף שקל. במהלך 2007 העביר בורסוק לברוך עשרה צ’קים לתשלום החוב, אלא שחלק נכבד מהם לא כובדו על ידי הבנק והחוב לא נפרע. בנובמבר 2009 הציע בורסוק לברוך לרכוש עבורו רכב חדש בתמורה לחוב והוא הסכים. ואכן, ב-17 בנובמבר 2009 רכש בורסוק לברוך פונטיאק סולטיס תמורת 180 אלף שקל. אלא שמי ששילם עבור המקדמה בסך 52,000 שקל במזומן היה ברוך עצמו, ואילו את היתרה היה בורסוק אמור לפרוע בשישה צ’קים דחויים. הוא מילא סכומים ותאריכים דחויים בחמישה צ’קים מחשבון הבנק של ד”ל וא”ל והעביר אותם לחברה שמכרה לברוך את המכונית. הצ’קים לא כובדו וברוך נאלץ להשלים את התשלום. אמנם בורסוק משכן את דירת אמו לטובת ברוך להבטחת תשלום החוב במועד, והוא גם שילם במשך השנים חלק נכבד מהחוב, אבל זה לא מנע מהפרקליטות להאשים אותו בקבלת הרכב במרמה ובהוצאת צ’ק ללא כיסוי.
יוסי אמודאי היה הבעלים של חברת דוק שירותי מטבע ופיננסים שעסקה בהלוואות חוץ בנקאיות וניכיונות צ’קים. י”ש המכונה טומי, היה הבעלים והמנהל של חברת “שחף ליווי פיננסי יבוא ויצוא 1990 בע”מ”, שגם כן עסקה בתחום זה. בסביבות אפריל 2009 פנה בורסוק לחברות והציג עצמו כאדם אמיד ובעל אמצעים המעוניין בניכיון צ’קים של לקוחותיו. במספר הזדמנויות בחודשים 2009-2010 מסר בורסוק לחברות צ’קים דחויים של ד”ל, א”ל ו-מ”ש וביקש לנכות אותם ולקבל מזומן תמורתם, למרות שידע שאין להם כיסוי. העסקות התבצעו וחלק מהצ’קים כובדו, אולם חלק אחר חזרו בהיעדר כיסוי. חלק אחר לא הופקד לאחר שמנהלי החברות הבינו כי רומו.
הבריחה לחו”ל. למרות שבורסוק היה מעוכב יציאה מהארץ ונאסר עליו לנסוע לחו”ל, החובות לחצו ולפי כתב האישום הוא לקח את דרכונו של אחיו, החליף את התמונה בתמונתו ונמלט לחו”ל. ב-11 באוגוסט בורסוק נעצר והוא עצור עד עתה.
יחד עם כתב האישום הגישה הפרקליטות בקשה להארכת מעצרו של בורסוק עד תום ההליכים. בבקשה מצוין בין היתר, כי בורסוק אינו חולק על קיום החוב אך טוען כי נאלץ להימלט בשל איומים על חייו.